60 DAGAR ÖPPET KÖP BETALA MED KLARNA STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Har du en skruv lös? En longboard har många rörliga delar (hårdvara) och sådana delar slits vid användning. Genom att underhålla din utrustning håller den längre, och blir samtidigt roligare att åka på. Underhållning kan innebära alltifrån efterdragning av muttrar eller att uppgradera din griptape för att få bättre fotfäste.

Shockpads

De påfrestningar som uppstår mellan brädan och dina truckar kan lätt skada din longboard. Därför rekommenderar vi alltid att man mellan brädan och truckarna använder shockpads. Det är en gummiplatta dom dämpar mot vibrationer och stötar. De är inte mycket tjockare än en stadig bit påläggsskinka men alltså inte gjorda av kött. Shockpadsen är viktiga eftersom de förhindrar sprickor i din bräda. Även skruvarna till truckarna har en tendens att skruva upp sig om man inte tar bort dessa vibrationer.

Risers

Longboardguiden - Riser

En riser som ligger mellan trucken och brädan

Har man problem med wheelbite kan man förhindra detta genom användning av risers. Det är olika tjocka plattor av plast som placeras mellan brädan och truckarna för att öka avståndet mellan brädan och hjulen och på så sätt minska risken för wheelbite. Vinklade risers kan i sin tur förändra vinkeln på din truck och därmed svängförmågan respektive stabiliteten hos din longboard. Risers kan alltså påverka truckens svängförmåga en hel del.

Grip

Griptape, greppa, grippa, grip. Kärt barn har många namn. Som namnet antyder handlar det om grepp, tillräckligt med grepp för att stå kvar stabilt med fötterna på longboarden. Hur mycket grepp man behöver beror givetvis på vilken typ av åkning man utövar. För att beskriva hur grov en griptape är pratar man om den är fin- eller grovkornig. Det innebär helt enkelt hur stora kornen är på griptapen.

En vanlig griptape för skateboard är väldigt finkornig och ger inte jättemycket grepp, men ändå precis så mycket grepp man vill ha för att göra ollies och flip-tricks. Cruising kräver egentligen också ganska lite grepp, och där funkar det kanonbra med en finkorniggriptape eller med griptape på sprayburk, s.k. spray-grip. Finkornig griptape funkar också kanonbra till dancing där man rör mycket på fötterna, och även till freestyle där man ofta kastar runt brädan med händerna. När det gäller freeride och downhill däremot vill man ha maximalt grepp hela tiden, oavsett om du står på tvären i en slajd eller viner fram i i 90km/h. Bra grepp håller dig fast på brädan och hjälper dig att kontrollera den bättre.Därför rekommenderar vi alltid grovkornig griptape för freeride och downhill.

Populära fabrikat på griptape är RDVX , Seismic, Vicious, Jessup och Blood Orange.

Kolla in vilka ”grippor” vi har här

Verktyg/Tools

Att ha bra verktyg är viktigt om du vill hålla skicket på dina skruvar och muttrar bra. Om du inte har rätt storlek på verktygen är risken att du slirar och förstör hårdvaran. En sak som alla brädåkare bör äga är ett Tool. Dvs. ett Tool som innehåller alla de verktyg du kan tänkas behöva för att meka med brädan. Dessutom slipper du bära med dig massa tunga verktyg när du är ute och åker. Den vanligaste typen kallas T-Tool och har fått namnet för det utseende den har. Men det finns även andra typer av former och varianter. Nåja, har du inte redan denna Schweiziska armékniv för brädåkare så är det dags att skaffa en nu.

Kundklubben