SwedishEnglishFinnishFrenchGermanPortugueseSpanish

60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Din guide till köp av longboard

Att välja grejor är inte alltid det lättaste. Speciellt inte med tanke på att brädlivet innebär en djungel av prylar och konstiga termer som skulle få din gamla engelskalärare att tappa hakan. Jo vi vet hur det kan se ut utifrån. Det är därför som vi tagit fram denna genialiska guide! Du kan välja att navigera dig fram på lite olika vis beroende på vad du är ute efter.

Inte nog med att en longboard kan se ut lite hur som helst, det finns heller inga regler för hur du ska använda den. Det finns de som väljer att bara sparka sig fram längs med stranden i solnedgången medan andra gillar att slänga ut brädan på tvären, slajda, så långt de bara kan. De finns de som tar på sig dansskorna, gör piruetter och slänger runt en bräda på 120cm likt en vante. Andra trivs som bäst i täta klungor av nära vänner i snäva kurvor och höga hastigheter. Mischo Erban väljer att åka 130 km/h och på så sätt bli snabbast i världen på en bräda, enbart med hjälp av gravitation.

Innan du djupdyker in i all fakta tycker vi att du skall kolla in denna film som visar processen hur en longboard tillverkas:

Du kan välja ett önskat område nedan. Guiderna kommer att kompletteras med mer bilder framöver så där ber vi dig ha lite överseende.

Decket/Brädan

Kanske den mest väsentliga delen på en longboard är själva brädan eller decket som det också kallas. Formen och storleken avgör till stor del vilken typ av åkning som din bräda är specialiserad på.

Läs om brädan/decket

Truckar

Truckar är det som får din longboard att svänga. Tack vare att truckens två huvudkomponenter är rörliga i förhållande till varandra svänger din longboard åt samma håll som du lutar dig åt. Truckarna har olika vinklar vilket gör att de kan vara olika bra anpassade för olika typer av åkning.

Läs om truckarna

Hjul

Hjulen är din longboards kontakt mot marken och har därför en avgörande betydelse för det grepp du får mot marken. Ibland vill man ha grepp, andra gånger vill man kunna sladda. Hårdheten och utformningen spelar bland annat roll när du åker. Ibland vill man ha mer grepp, ibland lite mindre.

Läs om hjul

Bushings

Bushings (eller bussningarna) sitter i truckarna, och är fjädringen på din longboard. De bestämmer vilken svängförmåga din truck får. De finns i alla möjliga färger och former och liknar nästan godis, fast smakar inte så.

Läs om bushings

Kullager

Kullager är det som får dina hjul att snurra på truckaxlarna. Det finns en hel del varianter att välja på även här. Kvaliteten och hur bra de ska rulla är några aspekter. Man kan också fundera på om man vill ha öppna eller stängda lager beroende på om man vill rengöra dem eller inte.

Läs om kullager

Skydd

Skydd är alltid bra. Främst för nybörjaren som ramlar ofta men även för de som åker på en högre nivå och hela tiden testar sina gränser. Har man åkt ett tag inser man att man kan slå sig på ganska många ställen. Skydd är en väldigt billig försäkring.

Läs om skydd

Hårdvara

En longboard har många rörliga delar och sådana delar slits vid användning. Genom att underhålla din utrustning håller den längre, och blir samtidigt roligare att åka på. Underhållning kan innebära alltifrån efterdragning av muttrar eller att uppgradera din griptape för att få bättre fotfäste.

Läs om hårdvara