60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Guide Surf Skate

Carver Skateboards Banner

Detta är Surf Skate

Skate är kanske som bekant något som från början hade sin start i vattnet. När man insåg att man inte bara ville vänta på perfekta förhållanden i vattnet för att kunna köra eller när säsongen kanske var fel så började man utveckla nya sätt att surfa, fast på land. Skateboardingen var född. Sedan 70-talet har många varianter dykt upp där man utvecklat sporten radikalt. 
 
Men att återskapa känslan av surf på land har funnits i många olika former sedan dess. Men när man utvecklade det man kommit att kalla för Surf Skate så kom man närmare än man kanske någonsin tidigare varit att efterlikna känslan av vågorna och kraften du använder, fast på land. 
 
Surf skate skapades omkring 1997 när ett märke vid namn Carver lanserade sin första version. Det man hade kommit på var att man kunde använda en helt unik fram och baktruck på en bräda för att återspegla känslan du får i en våg. 
Carvers truckar används idag över hela världen för att lära folk att surfa på torra land. Det är alltså det närmaste surfing man kan komma när man inte är i vattnet och därför har så många anammat denna lösning för att aldrig sluta surfa.

The History of Carver

Hur gör man

Nog snackat om alla tekniska detaljer. Hur gör man då? För dig som surfat så är detta mer besläktat med surf än något annat, som inte är surf på vatten det vill säga. Du kan använda olika typer av truckar och trucksystem som ger lite olika egenskaper men om du lyckas få dit din surfteknik på riktigt så kommer dessa truckar oavsett system att ge dig en otroligt skön feedback och upplevelse. 
Hemligheten ligger i att använda axlar och kroppsrotation. Om du bara står och vickar på en surfskate så är det inte speciellt roligt och det är heller inte riktigt så du hade klarati dig bra på en surfbräda. Det handlar som sagt om hur du lägger in kroppen i varje rytmisk rotation. Lyckas du kommer du ha svårt att slita dig från det.
Här är några korta videoguider som visar bra hur grunderna kan sättas rätt.

How to pump on Surf Skate

Några viktiga parametrar

Hjulbas (Wheelbase)

Med hjulbas menas avståndet mellan truckarna på en bräda. Hjulbasen påverkar hur kvickt brädan svänger. En kort hjulbas ger en kortare svängradie och en längre bräda ger en större sådan. När det kommer till Surf Skate så kan många brädor tyckas vara ganska korta. Men på grund av att du behöver själva svängen för att skapa momentum så är en snävare svängradie lättare att bygga fart med medan en längre bräda blir lite stabilare och inte riktigt lika kvick i det momentum den skapar. Vill man åka fortare med en surf skate så är en längre stabilare medan den kortare är bättre att surfa med på flackare ytor.

Brädans bredd

Formen på brädan är viktig men inte lika avgörande som hjulbasen. För att få en riktigt skön surf skate bör du sikta in dig på en bredare planka. De kompletta surf skate vi erbjuder är alla lite bredare vilket gör att du får mer kraft i svängarna och det kommer bli lättare att komma in i djupa carves och få surfupplevelsen. För dig som vill gå på en smalare planka så kan du i så fall kombinera den med Carvers C5 som är en låg och grymt rolig truck som passar perfekt till skateboardhybrider.

Guide till olika trucksystem

C5 Carver Truck System

C5 är Carvers truck med lägst profil. Du kommer närmare marken jämfört med någon annan modell vilket gör att den blir kul att kombinera med brädor som du gärna vill använda en kick på för lite ollies och liknande. C5 är ganska lik modellen CX genom att de båda går att få igång ganska enkelt även om du inte har den rätta surftekniken ännu. Luta dig på brädan och du hittar ganska snabbt rytmen.

 • Passar bra på skateboards och hybridbrädor
 • Extra låg i profilen gör att du kommer närmare marken
 • För snabba och kvicka turns
 • Sold out
  Carver C5 Truck Set
  Carver C5 Truck Set
  $129 exkl. vat

  Carver C5 Truck Set

  ,
  Carver är surfskatens original. Nu släpper de sin senaste C5-truck som är en än lägre truck än föregångarna som är mer anpassad för street skate. Med en lägre höjd för du tillbaka möjligheterna att street surfa och kombinera din åkning med lite ollies och en mer traditionell skatestil. Lämpar sig bra för brädor upp till 9"
  $129 exkl. vat
  $129 exkl. vat

CX Carver Truck System

CX, eller C(6) som man kanske ska säga för att lättare hålla ordning på modellerna, är en klassisk hybridversion mellan C5 och C7. Denna truck är perfekt för dig som vill komma igång med surf skate. Du kan nämligen ganska enkelt bara luta dig på brädan för att få effekt av denna. Det gör att även om du inte än har hittat surftekniken så kan du ändå njuta av denna.

 • Enkel att komma igång på
 • Passar bra till korta cruisers
 • För snabba och kvicka turns

XRKP Miller Truck System

Fler varumärken har hakat på surf skatetrenden och tagit fram sina varianter på truckar. Miler Divison har tagit fram en truck som påminner väldigt mycket om Carvers CX genom att den beter sig mer eller mindre likvärdigt. Fördelen är att Miller kan erbjuda en likvärdig truck till ett mycket lägre pris. Men för den som riktat in sig på att det ska vara original så är kanske Carver CX fortfarande deras val.

 • Samma styrkor som Carver CX
 • Grymt bra pris för en riktig surf skate truck

C7 Carver Truck System

Detta är nog ändå Carvers flaggskepp kan man säga. Deras patenterade C7 är konstruerad på ett helt annat sätt. En skiktad truck som består både av en vanlig bushing samt en spänd fjäder. Den är lika hög som CX men beter sig annorlunda på grund av sin konstruktion. Denna truck är lite mer beroende av rätt teknik för att verkligen komma igång. Axelrotation och vridningar för att aktivera sin carve. Du kan alltså inte lika lätt bara ställa fötterna på sidan av brädan för att svänga med den. Fördelen är att du får en stabilare bräda om du vill pusha och ta fart eftersom brädan inte sticker iväg lika snett om fötterna råkar hamna lite längre ut mot kanterna. Men så snart du sätter igång att vrida axlarna så aktiverar du truckens bästa egenskaper. Eftersom denna truck går att spänna med en fjäder kan du styra hur mycket rebound du vill ha. Går du in mer mer kraft in i en sväng får du också mer kraft tillbaka ut ur svängen från denna truck.

 • Extremt lik surfing
 • Komplex truck som kräver mer rotation. Ger stabilitet när du pushar
 • Rebound regleras med en spänd fjäder
 • Ju mer kraft du lägger in i en carve, destom er hjälp får du tillbaka ur svängen
 • Carver C7 Truck Set
  Carver C7 Truck Set
  $141,38 exkl. vat

  Carver C7 Truck Set

  , ,
  Carver är surfskatens original. Deras C7-truckar är en patenterad truck som surfare runt om i världen valt att använda för träning och utbildning av surfing på land. C7-versionen liknar inget annat och är svår att toppa. Du får en otroligt skön sväng som är lika konsekvent varje gång samtidigt som den blir stabilare när du pushar rakt fram.
  $141,38 exkl. vat
  $141,38 exkl. vat