Skydd är alltid bra när du åker longboard. Främst för nybörjaren som ramlar ofta men även för de som åker på en högre nivå och hela tiden testar sina gränser.
Hjälm
Ditt huvud är antagligen det viktigaste du äger. Om du inte är riktigt dum i huvudet… jo det är nog viktigast ändå. Därför bör du alltid skydda skallen.
Hjälm, nycklar, mobil, plånbok. Så bör alla tänka när de ska ut och ställa sig på brädan. Annars kanske man en mindre vacker dag har svårt att komma ihåg alls vad man ska ha med när man ska gå ut, det blir i värsta fall svårt att ens kunna gå ut själv.
Använd hjälm!
Fullface-hjälm
Hjälmen är huvudsaken, och alla som åker longboard eller skateboard borde ha en på plats. Det finns en hel drös olika hjälmar med varierande utseende, passform och kvalitet. Det man först och främst ska titta på är om hjälmen är CE-märkt och alltså godkänd enligt EU-standard. Därefter bör man kika på passformen. En hjälm ska sitta tight, och inte glida runt på huvudet när man ramlar. Självklart ska man heller inte få ont i huvudet av att ha på sig den. Eftersom storlek och form på huvuden ofta varierar är det därför väldigt viktigt att testa så man hittar en som passar bra. Sitter hjälmen bra ser den också bra ut på huvudet och du kan vara kungen av gatan!
Ska man köra riktigt fort rekommenderar vi både heltäckande(fullface/integral) hjälm exempelvis Predator. Gärna i kombination med ett skinnställ. Fördelen med en integralhjälm är att den skyddar främre delen av ditt huvud, nämligen den del man i folkmun brukar kalla för ansiktet. På så vis skyddar du även ansiktets olika tillbehör som tänder, näsben och käkparti.
Godkända hjälmar med bra kvalitet som både är snygga och passar bra tillverkar TSG, ProTec, Bern, Predator och Triple 8.
Slajdhandskar
Den absolut viktigaste skyddsutrustningen, förutom hjälm är slajdhandskar, en ganska vanlig handske förutom att man har en plastpuck fäst i handflatan. Slajdhandskar kan bana väg för nya åkkunskaper, med dom kan du ta emot dig när du ramlar utan att skada händerna eller luta dig mot asfalten i tighta kurvor och när du vill slajda.
Slajdhandskar finns i olika utföranden och material. Det finns slajdhandskar av av tyg och läder, ibland med detaljer av kevlar. Slajdhandskar av tyg är generellt sett svalare än slajdhandskar av läder för att de andas bättre, i gengäld håller handskar av läder längre för slitage.
Slajdpuckarna är kanske den viktigaste delen av slajdhandsken. Puckarna är gjorda av UHWM-PE vilket står för Ultra-high-molecular-weight polyethylene men det ända du behöver veta är att det är en plast som lämpar sig utmärkt till ändamålet. Slajdpuckarna är fästa i slajdhandsken med kardborreband, vilket gör att du kan flytta runt pucken i handflatan så den hamnar precis där du vill. Att slajdpuckarna inte sitter fast helt och hållet är också skönt om man skulle fastna med handen i en spricka eller grop eftersom man slipper vrida axeln ur led, i stället lossnar slajdpuckarna. Det finns också slajdhandskar med extra slajdpuckar monterade på fingrar och tumme, det är bra att ha när man börjar lära sig slajda så slipper man tänka på att hålla upp fingrarna och kan fokusera på att att hålla fötterna i styr.
Slajdhandskar av bra kvalitet tillverkas av bland annat Dinavien, Rayne och Sector 9.
Här hittar du några av de handskar vi erbjuder…
Knä- och armbågsskydd
Ibland faller man även handlöst. Därför är det såklart också viktigt med skydd för knän och armbågar. Skydd som både sitter och skyddar bra levereras av TSG, 187 Killer Pads, ProTec m.m. Det finns skydd som är tunnare och mer slimmade och det finns skydd som är betydligt mycket tjockare. Egentligen är det inte svårare att reda ut än att tunnare skydd är klenare än tjockare skydd. Åker du i lägre hastigheter och cruisar eller dansar på brädan kanske du klarar dig med enklare skydd. Medan du behöver skydda dig mer så fort du åker i högre hastigheter.