60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Freeride & Sliding

TIPS PÅ BRA ALLROUND/FREERIDEBRÄDOR

LITE ALLMÄNT OM ALLROUND/FREERIDEBRÄDOR

En allroundbräda är är en bräda som ska vara bra på allt, vilket oftast är lite svårt. Cruising och downhill är två åkstilar som är varandras motpooler kan man säga. Men freeride skulle man lite förenklat kunna säga ligga mellan dessa. Det går oftast ut på att kunna åka ner för lite backar. Det behöver inte nödvändigtvis gå fort men det involverar oftast en stor dos teknik. Det är i denna typ av åkning som sliding oftast kommer in i bilden.

TIPS PÅ BRA FREERIDEBRÄDOR

VIEW ALL PRODUCTS

FORMEN

Brädan kan med fördel vara symmetrisk (d.v.s. lika åt båda hållen). Det gör den lättare att vara flexibel på.

BRÄDANS FLEX

Brädan bör inte vara för mjuk i själva brädan/decket. Om du tänker ha den för slideing så kan det i så fall bli svårare.

BRÄDANS FLEX

Brädan bör inte vara för mjuk i själva brädan/decket. Om du tänker ha den för slideing så kan det i så fall bli svårare.

ALLMÄNT OM SLIDEHJUL

Att välja rätt hjul för sliding är en väldigt avgörande moment. Hjulets form, storlek, hårdhet och formula är några av de saker som påverkar hur lätt du kan sladda med brädan. Många tror att man alltid ska ha ett hårdare hjul för att sladda lätt och visst släpper hjulet enklare då men i många fall kan själva sladden bli svårare att kontrollera om du har ett hårt hjul. Prova därför istället att ta ett mindre hjul, kanske runt 65mm och som är mjukare (76-80a). Ett mindre hjul kräver mindre kraft för att starta en slide på vilket kan vara lämpligt för den som är nybörjare och som kanske inte lutar sig så mycket in i svängen eller som åker i lägre hastighet. Har du ett hjul som har rundade ytterkanter så får du också lättare att starta en slide jämfört med ett som har en kantläpp. Olika asfalt kan också ha stor betydelse likväl som temperaturen på asfalten den dagen. För att bäst stå redo för olika typer av förutsättningar är det ett bra tips att kanske ha 2-3 olika typer av slidehjul som du kan växla mellan.

 

Rasmus Stegemyr standup toe side slide

HJULEGENSKAPER

 • Hårdhet: En durometer på 74-80a anses vara relativt mjukt. En lägre duro gör att hjulet greppar mer men det kommer också ha en annan feedback i sliden. Tänk dig som ett suddgummi på asfalten kontra en hårdare plastbit.

 

 • Diameter: Hjulets storlek påverkar också. Ett mindre hjul kräver mindre kraft att starta upp en slide på. Det innebär att du kan sladda i lägre hastighet eller använda mindre kraft. För dig som håller på att lära dig så sitter kanske inte tekniken fullt än och då brukar vi tycka det är lättare att lära sig grunderna med ett mindre hjul.

 

 • Kantläpp: Hjulets ytterkanter kan vara rundade eller raka/skarpa. Man talar om hjulets kantläpp. En skarp kant tar emot och skapar mer grepp/friktion mot underlaget vid en kraftig sväng jämfört med en rundad läpp. För dig som vill ha ett hjul som är lättare att starta en slide på bör du fokusera på en rundad läpp.

 

 • Formulan: Olika tillverkare kan ha lite olika typ av materialblandning. Förr var det i regel hårdare hjul som skulle användas för sliding. Nu skulle vi vilja påstå att det många gånger kan vara betydligt skönare att ha ett mjukare hjul på grund av att formulan ändrats. Märken som exempelvis Remember har en väldigt lättslidad formula vilket gör att det i deras fall kan vara skönare att ta en mjukare duro än du brukar för att kompensera.

Hjul för sliding

ANDRA BRA TILLBEHÖR

Det finns givetvis många andra bra komponenter som är bättre lämpade för denna disciplin. Se till att ha bra bushings, truckar och bra grepp på din bräda för att kunna utnyttja den maximalt. Dessutom vill du antagligen ha ett par slidehandskar. Även den som åker utan att sätta ner händerna föredrar att ha handskar för de tillfällen då man ändå måste agera snabbt eller när sliden inte går helt enligt plan 🙂

 

Andra bra produkter för freeride

 • Venom longboard bushings SHR chart
  venom SHR longboard bushing double barrel 80a
  $11,41 exkl. vat

  Venom SHR Double Barrel Bushings

  SHR Bushings från Venom med extra bra rebound. I detta paket får du två standard barrel för dig som vill köra blandad åkning och som vill kunna åka lite tuffare. Du hittar mer information under Beskrivning längre ner. Säljs i set om två bushings. Vill du ha för båda truckarna behöver du välja två paket. Notera att viss färgavvikelse kan förekomma beroende på vilken batch dessa bushings gjorts i. Detta påverkar på inget vis kvaliteten eller känslan i åkningen.
  $11,41 exkl. vat
  $11,41 exkl. vat
 • Blood Orange James Kelly slide glove
  Blood Orange James Kelly slide glove under
  $51,19 exkl. vat

  Blood Orange James Kelly Signature Slide Glove

  Blood Orange presenterar sin signaturmodell av James Kelly. Grymma slidehandskar med kevlarförstärkta fingertoppar och ventilerad ovansida.
  $51,19 exkl. vat
  $51,19 exkl. vat
 • Sale
  Caliber II 184mm Midnight Satin Forest Green
  Caliber II 184mm Midnight Satin Forest Green baseplate
  $57,38$66,22 exkl. vat

  Caliber II 184mm Midnight Satin Forest Green

  Sköna truckar från Caliber för cruising eller tuffare freeride. Välj mellan versionerna 50° eller 44° beroende på vad du är ute efter för åkning (läs mer under produktbeskrivning). Caliber står för skön känsla och hög kvalitet.
  $57,38$66,22 exkl. vat
  $57,38$66,22 exkl. vat
 • $52,96 exkl. vat

  TSG Allterrain Kneepad

  TSGs populära knäskydd. Skönare knäskydd med impact protection får du leta efter. För dig som verkligen tänkt att åka mycket kan det vara värt att ha ett skydd som kommer hålla och sitta bra länge. Behöver du slänga dig ner på knäna är det inga problem, det är som att landa på en vacker sommaräng.
  $52,96 exkl. vat
  $52,96 exkl. vat
 • boardlife grov griptape
  boardlife grov griptape
  $1,68 exkl. vat

  Boardlife Extra Grov Griptape

  Grippan säljs i bitar om 10 cm. Lägg fler antal i varukorgen för att köpa längre bit. Exempelvis, vill du ha 1 m grippa väljer du 10 st av denna vara. Bredd: 28 cm
  $1,68 exkl. vat
  $1,68 exkl. vat