60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

BushingsguidenBushings (eller bussningarna) sitter i truckarna, och är fjädringen på din longboard. De bestämmer vilken svängförmåga din truck får. Bushings är gjorda av polyuretan, precis som dina longboardhjul. Dock har man vanligtvis bushings med hårdare durometer än vad longboardhjulen har. Bushings kan tyckas vara mindre relevanta men de påverkar din åkning mer än du tror. Beroende på vilken uppsättning av bushings du har kan din bräda få helt olika egenskaper. Att veta vilka bushings man bör ha är minst sagt svårt, speciellt eftersom åkstil och smak skiljer sig från åkare till åkare. Men generellt kan man säga att vill du ha en stabil bräda i höga hastigheter väljer man en hårdare variant och tvärt om då man vill ha en mjuk freeridebräda. Bushings finns i många härliga färger och former och även om det ser ut som godis rekommenderar vi alla att inte äta dem. Förutom färg och form kan de skilja sig åt när det kommer till hårdhet, fabrikat och kemiska sammansättningar.

 

Hårdhet/Durometer

Den kanske viktigaste egenskapen hos bushings är deras hårdhet. Vilken hårdhet du bör ha beror främst på din vikt, men även på din åkstil. Mjukare bushings ger mer svängförmåga hos din truck medan hårdare bushings skapar mer stabilitet och gör trucken mer restriktiv. Vi rekommenderar snarare att ha mjukare bushings lite hårdare åtspända, än att ha hårdare bushings åtspända för löst. Då kan de beter de sig som det var tänkt och du slipper glapp. Diagrammet nedanför förklarar vilken hårdhet vi rekommenderar beroende på din vikt.

Eliminator, hourglas, barrel, tall-cone och cone

Eliminator, hourglas, barrel, tall-cone och cone

Vilken känsla en bushing ger din åkning har till stor del att göra med dess form. Det finns mängder av olika former så som cone, tall-cone, barrel, eliminator, stimulator, hourglass med flera.

Venom Bushings har gjort en liten bushingguide

Bushing guide - Venom

Bushing-guide från Venom

Formen på bushingen avgör hur bräda och truckar känns under dina fötter. Generellt sett kan man säga att större mängd gummi på bredden skapar mer stabilitet, medan större mängd gummi på höjden skapar mer svängförmåga. Konor svänger lättare än barrels och barrels svänger lättare än eliminators. Olika tillverkare gör olika höga bushings.

Att kombinera olika hårdheter och former av bushings är snarare mer regel än undantag. Delvis på grund av att den bushing du har mot brädan utsätts för större tryck än den mot vägen, men också för att du med olika hårdheter och former kan skapa en uppsättning av bushings som känns rätt för dig. I bästa fall en uppsättning som är svängig och livlig när det inte går så fort men som samtidigt är tillräckligt stabil i högre hastigheter.

Samtidigt som bushings är en av de delar på din longboard som rent åkmässigt gör mest skillnad så är de även väldigt billiga. Så experimentera dig fram till vilka bushings som passar just dig och din åkstil bäst. Svänger din longboard inte så mycket som du vill? Byt till mjukare, högre och mer svängiga bushings. Vobblar du i höga hastigheter? Byt till hårdare, bredare och mer stabila bushings.

Märken som tillverkar bushings med bra kvalitet är RAD, Riptide, Venom, Khiro, Divine, Orangatang, Blood Orange med flera.

En generell viktguide till vilken bushings du ska välj!

23-45,5 kg: 73-80a
34-57 kg: 78-82a
46-66 kg: 80-85a
57-80 kg: 80-87a
66-89 kg: 82-90a
80-100 kg: 85-93a
91-114 kg: 90-93a
102 kg och upp: 90-97a

R.A.D. – Premium Skateboard Bushings & Washers:
Vit: 86a (svart burk)
Röd: 89a
Blå: 92a

Orangatang Nippels:
orangatang_nippelsSoft (orange): 80-180 lbs / 35-85 kg
Medium (purple): 160-230 lbs / 70-105 kg
Hard (yellow): 200-270 lbs / 90-125 kg

 

 

 

 

SHR – Super High Rebound

När man pratar bushings eller hjul nämns ofta det man kallar för rebound. Det är kort och gott en måttstock på hur bra materialet sviktar tillbaka. Så rent krasst kan du ha olika bushings med samma duro men de kan bete sig väldigt olika. En billig bushing som du kanske får på en enklare komplett bräda om du handlar i en vanlig sportbutik är oftast sämre kvalitet då detta är något som tillverkaren sparar lite pengar på. Det är en grej som de tänker att folk kanske inte bryr sig så mycket om. Men eftersom vi är nördar och bättre än en sportbutik vet vi verkligen att det kan vara stor skillnad 🙂

Med andra ord är duro en måttstock på hur mycket kraft som krävs att komprimera materialet medan rebound är ett mått på hur bra materialet sviktar tillbaka, vilket i slutändan är det som påverkar väldigt mycket. För den bästa typen av bushing bör du skita på en bushing som är av typen SHR exempelvis som talar om att det är en Super Rebound Bushing.

VenomstyleweightSTARTER