SwedishDanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseSpanish

60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Ordlistan

FÖRKLARINGAR PÅ MÅNGA AV LIVETS FRÅGETECKEN

Det finns som du kanske upptäckt en uppsjö termer och ord inom longboard-världen. Det är inte alltid så lätt att veta vad alla av dem betyder och står för. Det är just därför som vi tagit fram vår ordlista. En pedagogisk vägvisare för den som vill lära sig snacka som en sann brädåkare. Eller om man helt enkelt bara behöver förstå vad något betyder. Listan utgår oftast från de engelska namnen. Snart kommer du också att hitta en kategori med Kendamatermer där du kan fördjupa dig i denna sport också!

Termer och longboard-ord

AJAX progress indicator
 • b

 • Basplatta
  Truckar består av två delar, en basplatta och en hanger. Den delen av trucken som sitter fast i din bräda är den del man kallar för basplattan.
 • Bushings
  Truckens två delar (basplatta och hanger) sätts ihop genom en längre bult (kingpin). För att ge trucken en viss rörlighet använder man en bussning mellan dessa två delar. Bushings finns i olika hårdhet och utformning för att ge dina truckar exakt den rörlighet/stabilitet som du eftersträvar.
 • c

 • Camber
  Camber är en typ form på själva brädan. Ser man brädan från sidan så är den högsta punkten på mitten av brädan och de lägsta punkterna längst ut på respektive sida. Brädan är alltså välvd uppåt. Oftast konstrueras brädor på detta vis då man vill ge dem mycket flex. En bräda som detta är också lättare att pumpa fart med. Camber är riktigt skönt för den som vill ha en skön cruiser. Ska du åka snabbt i backar eller köra sliding så kan en camber istället bli lite svajig och vinglig. Då lämpar sig den motsatta typen av bräda bättre; rocker.  
 • Cut Outs
  Då brädan är utskuren vid truckarna för att själva decket inte ska ta i då man svänger. Om man letar efter en mångsidig cruiser och lätt freeridebräda så kan det vara en idé med tanke på att du kan köra med lösare truckar då.
 • d

 • Dropthrough
  Det finns flera sätt som truckar monteras på en bräda. En av de typer som finns är en så kallad dropthrough. Det innebär att själva decket har utskuret ett hål i sig. Genom att skruva isär dina truckar kan du trä igenom dessa i hålet och på så vis få trucken att bli mycket lägre än om den hade monterats i sin helhet på undersidan. Dropthrough blir stabilare eftersom du kommer närmare marken samt att trucken är monterad ovanför brädan. För dig som letar efter skön cruising kan detta passa bra. Motsatsen till dropthrough är topmount där truckarna monteras på undersidan. Dropthrough-truckar förekommer mest på brädor som har cut outs. Detta eftersom hjulen annars hade kommit så nära brädan att du tenderat att få wheelbite.
 • f

 • Fidlock
  Enkelanvända magnetfästen - Fästena har en patenterad teknologi som hittas i allt från hjälmar, ryggsäckar och möbler.
 • Flatspot
  Flatspot är något som kan uppstå när man håller på med slideing. Det innebär att man slitit på hjulet på exakt samma punkt vilket gjort att hjulet inte längre är runt utan blir platt på ett ställe. Risken är att då man fortsätter slajda så har hjulet en tendens att stanna i exakt samma läge igen och den platta ytan växer. Uppkomsten av en flatspot beror på att när slajden utförs så ska brädan aldrig ligga i 90° mot färdriktningen. Det innebär att hjulen inte längre kan snurra. Man strävar alltid efter att ha en större eller mindre vinkel än detta för att på så vis göra att hjulen alltid kan snurra samtidigt som man sliter på dem. Skulle du ha råkat ut för en flatspot? Här har du ett bra tips på hur du tar bort dem.
 • Flex
  I huvudsak menar man böjbarheten på brädan. Soft till medium, medium till styv.
 • Flux Flat Rocker Series
  En serie bindningar från Flux där man försökt att fokusera på en konstruktion som passar extra bra för brädor som har mycket flex och rocker. Tanken är att man får en bindning som ska hjälpa dig att få en extra bra känsla i åkningen.
 • Flux Transfer Series
  En serie bindningar från Flux som är skapad för att ge maximal överföring av den kraft du lägger in i din åkning vidare ut i brädan. Transferserien är extra vass då det kommer till carving och när du ska göra ollies.
 • Footstop
  När man åker downhill är det extremt viktigt att försäkra sig om att fötterna står kvar på brädan när man svänger. Det används också för att du ska kunna känna var din framfot ska stå placerad då du åker fort och står i tuckposition och kanske inte har tid att titta på var du ska ställa fötterna. En footstop är helt enkelt ett stop som monteras på deckets ovansida för att försäkra dig om att foten inte släpper. De kan se ut på ett flertal olika sätt men oftast som en vinkel. Vissa föredrar att göra egna footstops av små hjul eller bushings. En mer radikal och barbarisk metod är att spika fast ett par skor på brädan, men det är inte så många som gör det längre...
 • g

 • Goofy
  En brädåkare är antingen Regular eller Goofy. Det talar om vilket håll du föredrar att åka åt eller snarare den fot du väljer att ha framåt på brädan. De som väljer att ha vänsterfoten fram är Regular, vilket är något vanligare. Föredrar du istället att ha högerfoten fram är du Goofy. Misströsta inte, du är inte mindre värd för det! Det har inte hindrat folk från att bli proffs. Det är ungefär som att vara höger eller vänsterhänt.
 • h

 • Hanger
  Dina truckar består av två delar. En basplatta och en hanger. Den sistnämnda är den del som är själva hjulaxeln och där du sedan fäster dina hjul. Din hanger kan vara utformad på lika sätt som för att vinkeln på din truck blir lite olika. Detta påverkar i sin tur hur skarpt du kan svänga. Vissa truckar har en hanger som du kan skruva loss och vända på för att få en annan truckvinkel. Exempel på detta är bland annat Paris som låter dig få en truckvinkel på 50° eller 44° beroende på vilket håll du monterar hangern.
 • Highside
  Kan uppstå när din bräda plötsligt får grepp mitt i en slide eller i, extrema fall, en väldigt skarp sväng. Det som händer är att hjulen vägrar att släppa (vilket du behöver för att kunna slidea). Detta får helt enkel brädan att flippa. Om du gör en heelside brukar det inte vara lika obehagligt som det är när man gör en toeside. I en toeside har man ryggen mot backen och om brädan flippar flyger du av och måste göra en akrobatisk vändning i luften för att inte göra dig illa. Låter det otäckt? Det är det också. Highside är inget du vill råka ut för.  För att undvika highside behöver du tänka på att inte köra med för greppiga hjul samt att hänga ut vikten på brädan när du slidear. En lösning kan också vara att låta fötterna hänga ut lite utanför brädan så att du skjuter den framför dig i själva sliden.
 • Hollow
  När man pratar truckar kan du ibland se att vissa modeller är av typen hollow, det innebär kort och gott att man helt enkelt försökt att få ner vikten på vissa delar. En låg vikt på en truck är alltid skönt och det förenklar din tid i luften samt kraften som krävs för att få brädan att lyfta. De ihåliga komponenterna är i så fall din kingpin men vissa modeller har ven en ihålig truckaxel också. Truckar som är av typen hollow är oftast lite dyrare på grund av sin konstruktion, men för den som vill åka mycket så kan det vara värt prisskillnaden.
 • Hookup
  När du sysslar med sliding kommer du ha med detta att göra. När ett hjul når den punkt då det släpper sitt grepp och börjar sladda har du nått hjulets Release Point. När du sedan återfår greppet igen så kallas detta hookup. När det kommer till hjulen så kan de bete sig lite olika när de återfår sitt grepp beroende på vilken form de har, materialblandning, hårdhet mm. Du som åkare kan själv påverka hookupen genom att justera din vikt, brädans riktning och en hel del andra tekniska saker.
 • k

 • Ken
  En kendama består faktiskt av fler delar än man först kanske tror. Den del man i regel håller i som är själva skaftet kallas för ken. Den har en avsmalnad "spike" längst upp och i botten en cup. Koppen i botten är också den minsta på hela kendaman och denna kallas för basecup.
 • Kingpin
  Kingpin-skruven är antagligen den viktigaste skruven på hela brädan. Härifrån ställer du in dina truckars svängförmåga. Kingpinskruven är nämligen den bult som håller ihop din truck (basplattan med hangern). Genom att dra åt muttern kan du få truckarna att bli mer stabila genom att svänga mindre. Detta kan vara perfekt att göra i början när du ska lära dig åka eller när du börjar komma upp i hastighet. Lossa muttern om du vill ha mer sväng i trucken. Perfekt för om du vill cruisa eller bara vilja svänga kvickt och lätt. Tänk på att för löst åtsittande truckar kan innebära att du får wheelbite. Kontrollera därför att hjulen inte tar emot brädan när du pressar den hårt (innan du åker iväg på den). Du vill inte få wheelbite i fart, tro mig. De flesta truckar har alltså en kingpin-skruv. Om du vet vilken truck som alltid är framåt och bakåt kan du också exprimentera genom att ställa truckarna olika hårt beroende på vilken effekt du vill uppnå. Det finns också Sidewinder-truckar från bland annat Gullwing som är har en dubbel upphängning på varje truck, det betyder alltså att det finns två stycken skruvar på varje. Dessa truckar ger en extremt kvick svängförmåga. Supertrevligt för den som vill få en surfingkänsla i sitt cruisande.
 • Konkav
  De flesta brädor/deck är skålade i någon mån. Man har med andra ord högre ytterkanter då man ställer sig på brädan. Detta kallas för concave eller konkav på svenska.
 • l

 • Lean
  Alla truckar påverkar brädans lutning när man svänger. En del truckar får brädan att luta mer, andra mindre. Med lean syftar man på hur mycket en longboard och truck lutar då man svänger i en bestämd radie. Generellt sett kan man säga att en truck med lägre truckvinkel tenderar att ha mycket lean. Hur mycket lean man föredrar är en smaksak. Vill man har snäva och rejäla svängar kan det ibland vara skönt att åka med mycket lutning på brädan i svängarna medan det i andra sammanhang kan kännas vingligt. Det beror till stor del på hur din teknik och rytmik ser ut när du åker.
 • Läpp
  Alla hjul har olika egenskaper och förutsättningar. När man pratar om hjulets egenskaper nämns oftast vilken "läpp" hjulet har. Man menar då vilken typ av form kanten på hjulet har. En kantig och rak läpp ger i regel mer grepp när du svänger eftersom den skarpa kanten har lättare att greppa i asfalten när du svänger. Ibland kan det också vara så att en kantig läpp endast är svårare att sätta igång i en slide. När du väl är igång med en slide så kan dessa hjul vara nog så roliga att slidea med. En rundad läpp är med andra ord motsatsen, de är lättare att sätta igång på en slide. När du med tiden slitit ner dina hjul ordentligt så försvinner en eventuell rundad läpp och ger en rakare och något mer kantig läpp istället.
 • p

 • Pintail
  Pintail är en klassisk form på själva brädan som påminner om en droppe. Den är lite oval och tjockare fram och smalare bak. Denna form har hängt med sedan starten då de första surfbrädorna togs upp på land. Än idag är den ett populärt val när det kommer till cruising där den gör sig allra bäst. Det som gör att brädan lämpar sig extra bra för cruising är att du får mer svängkraft fram på brädan när du har mer bredd att placera fötterna på. Samtidigt som du får mindre sväng baktill då brädan är smalare. Det gör att brädan rör sig extra mysigt.
 • Pivot cup
  På hangern (truckaxeln) finns en liten pigg som vilar i en slags grop eller kopp på basplattan. Pivot Cup eller Pivotkopp är alltså vad denna kopp kallas för. Dessa koppar kan vara av olika storlek och har en slags bussning i sig som tillhör koppen. Tanken är att denna gummi-kopp ska göra att hangern ligger stadigt när trucken svänger fram och tillbaka. Denna bussning blir med tiden sliten och kan orsaka speed wobble/vobbling på din bräda när du kommer upp i hastighet. Se därför alltid till att dina pivot cups är fräscha och inte glappar för att få bästa åkningen.
 • Predrift
  En slide man gör för att sänka fart innan en sväng kombinerat med att man ska få en bättre linje in i svängen.
 • Puckar
  De håra plastskydden som finns på slidehandskar. Puckarna är gjorda av UHWM-PE vilket står för Ultra-high-molecular-weight polyethylene. En förkortning som är bra att kunna i Alfapet eftersom du kan bli av med alla jobbiga bokstäver då.
 • Push
  När du tar fart med hjälp av ta av ena foten från brädan och sätter ner den i marken sen trycker ifrån.
 • r

 • R7
  När man talar om R7 i skateboardsammanhang menar man hur plankan är tillverkad. R7 står för Resin-7 vilket syftar till det antal lager man vanligtvis har i plankan. Man har i detta fall pressat alla lager Kanadensisk lönn i en press vilket gör att varje bräda kommer att ha samma form och inga undantag. Du kan alltså lita på att formen är identisk varje gång. Man använder också ett speciellt kraftfullt epoxy för att limma alla lager. På grund av att det är så starkt behövs det inte heller lika mycket vilket i sin tur gör att man kan reducera mängden lim och därmed spara på vikt. R7-decks är alltså lättare, stummare och sägs hålla längre än traditionella konstruktioner.
 • Raceyta
  Raceyta är den yta som ligger på hjulen som original. Notera att många tillverkare väljer att slita upp denna yta, då heter det istället Stonegound. Raceytan är en klibbig och gummiaktig yta som oftast är extremt greppig innan den är bortsliten. Nya hjul brukar därför vara väldigt populära i downhilltävlingar där denna yta ger dig ett extremt bra grepp tills den är bortsliten.
 • Rebound
  Rebound en beskrivning på hur mycket kraft något ger tillbaka. Med andra ord om du skulle pressa dina hjul eller truckar kraftigt i en riktning så vill dessa tillbaka till sitt ursprungsläge. Rebound kan också anses vara beroende på kvaliteten på bushingen. Hur mycket rebound en bushing ger ifrån sig är ett mått på hur bra kvalitet den har. Det vill säga hur benägen är den att återgå till sitt ursprungsläge. Billiga truckar från från en leksaksaffär eller liknande brukar ha en extremt enkel form av bushing där rebound i denna oftast är obefintlig eller väldigt dålig. Med andra ord mer plast än gummi och egenskaperna blir därefter. Hårdheten eller durometern är en annan parameter som påverkar egenskaperna i bussningen. Men rebound är egentligen snarare hur väl den vill flexa tillbaka till sin ursprungsposition. Du kan alltså ha två bushings som har samma duro men som har helt olika gensvar på hur bra de fjädrar tillbaka. I regel är en högre rebound det man vill eftersträva och på så vis också en måttstock på kvaliteten. När man pratar bushings så har en rak bushing i regel mer kraft tillbaka än vad exempelvis en konisk bushing har. Hur mycket rebound man vill ha kan variera från person till person men också beroende på vilken känsla man är ute efter. En annan sak som kan påverka en bushings rebound är om du kombinerar den med en rak eller kupad washer (bricka). En rak bricka styr inte din bushing på samma sätt medan en kupad washer tvingar fast din bushing och får den att återgå till sin ursprungsposition mycket starkare. Alltså ger den en högre rebound.
 • Regenerative Breaking
  Regenerative Breaking betyder att motorerna kan fungera som en generator vid inbromsning och på så vis ladda batteriet igen. Olika elektriska brädor laddas på lite olika vis och i regel laddar brädan inte vid en första kvick och lätt inbromsning utan snarare mer ju längre och hårdare du bromsar. Detta för att småladdning av batterier varje gång du lätt bromsar kan slita på cellerna. Funktionen är oerhört användbar och ser till att utnyttja energierna ut och in på allra bästa sätt.
 • Release Point
  Med release point menar man den punkt då dina hjul släpper och börjar slidea. Alla hjul behöver olika mycket kraft för att släppa beroende på materialblandning och hjulets utseende. Även hårdhet och kontaktyta har stor påverkan i graden av grepp mot underlaget. Andra faktorer som din teknik och hur truckarna är monterade på brädan påverkar också när hjulet vill släppa. Som nybörjare är det i regel lättare att ha ett hjul med tidig release point. Men samtidigt vill du inte ha ett hjul som blir halt när det släpper. När sliden övergår tillbaka till fullt grepp kallar man för Hookup.
 • Rocker
  Rocker innebär att din planka är utformad så att den lägsta punkten på brädan är närmast marken. Tänk dig att brädan är böjd som en banan där sidorna är böjda uppåt. Detta gör att man kan komma närmare marken och du får oftast en stummare känsla i brädan jämfört om du skulle haft en "Camber", som är motsatsen. Där brädan är böjd som en banan fast där högsta punkten på brädan är i mitten. Det ger till skillnad oftast mer flex. Det finns olika varianter och kombinationer av böjar och former för att få olika egenskaper och det finns även former som är double rocker när man talar om konstruktion på Snowboards exempelvis.
 • s

 • Sarado
  Sarado är den del på kendaman som är själva hammardelen. Det vill säga den del som din Small och Big Cup sitter. Detta är också den del som man trär av då det är dags att byta sitt snöre. Ibland kan saradon vara utformad av annat träslag än handtaget (ken) eller med en annan typ av färg.
 • SHR
  När man pratar bushings eller hjul nämns ofta det man kallar för rebound. Det är kort och gott en måttstock på hur bra materialet sviktar tillbaka. Så rent krasst kan du ha olika bushings med samma duro men de kan bete sig väldigt olika. En billig bushing som du kanske får på en enklare komplett bräda om du handlar i en vanlig sportbutik är oftast sämre kvalitet då detta är något som tillverkaren sparar lite pengar på. Det är en grej som de tänker att folk kanske inte bryr sig så mycket om. Men eftersom vi är nördar och bättre än en sportbutik vet vi verkligen att det kan vara stor skillnad 🙂 Med andra ord är duro en måttstock på hur mycket kraft som krävs att komprimera materialet medan rebound är ett mått på hur bra materialet sviktar tillbaka, vilket i slutändan är det som påverkar väldigt mycket. För den bästa typen av bushing bör du skita på en bushing som är av typen SHR exempelvis som talar om att det är en Super Rebound Bushing.
 • Spacer
  Spacer är den distans som ligger mellan dina kullager inne i hjulet. Som så mycket annat inom skate så är det standardmått på 1cm som brukar användas. Notera att toleransen mellan olika hjultillverkare kan avvika lite på hundradelar (vilket gör att om du använder samma kullager och spacer på ett hjul så kanske du kan dra åt din mutter max utan att hjulet låser sig, medan du på ett annat fabrikat av hjul kanske inte kan dra åt muttern fullt utan att den påverkar hjulets rull). Den fungerar genom att se till att dina kullager inte pressas ihop konstigt om du drar åt din axelmutter. Du kan fortfarande åka utan den men vill du försäkra dig om att kullagerbanorna inte blir skeva eller bromsar upp ditt hjul när du svänger är det rekommenderat att använda detta. En liten kostnad för att förbättra. Vissa kullager har redan detta inbyggt på sig, denna typ av kullager kallas oftast för built-in. Vi rekommenderar att man alltid använder spacers i sina kullager eftersom det faktiskt förbättrar prestandan. Med andra ord kan det vara ganska bortkastat att köpa dyra kullager om du struntar i att använda denna lilla bricka eftersom du då heller inte kan få avnjuta bästa prestandan av dem. Men du kan också välja att använda kullager som har det inbyggt som sagt.
 • Speedrings
  Speedrings är de små brickor man placerar på hjulets båda sidor. Alltså utanför dina kullager. Denna lilla bricka kan tyckas menlös men den fyller faktiskt en väsentlig roll. Den gör nämligen att du kan dra åt dina hjul bättre utan att axelmuttern riskerar att klämma fast kullagret och försämra rullet. Ibland har vissa kullager denna distans inbyggd på sig, andra gånger så är truckaxel och axelmutter utformad på ett sätt som ska fylla samma funktion. Men de flesta gånger är det inte så. Se till att du har dina brickor på plats om du vill kunna skruva åt dina hjul hårdare för att slippa skrammel och minimera risken att dina kullager kläms.
 • Spike
  Spike är den del som sitter längst upp och som är själva spetsen på kendaman.
 • Stone Ground
  Hjul kommer oftast med olika yta och struktur på. Ett hjul som inte är efterbehandlat har en lite klibbig yta på från början vilket ger ett extremt bra grepp. Detta kallas också för raceyta och brukar vara en struktur som downhillåkare föredrar eftersom greppet är extra bra då. För dig som ska cruisa spelar denna yta ingen större roll. För hjul som är anpassade för sliding vill man oftast inte ha denna yta på eftersom den brukar greppa extremt och därför kunna vara besvärlig att hantera vid exempelvis stående slides. Ibland kan man slita bort denna yta ganska fort genom att åka in hjulet. Det brukar dock bli allt mer vanligt att tillverkarna försliter hjulet och ger det en så kallad stone ground för att du ska kunna slidea med det direkt. Dock kan hjulet svara lite olika från första åket till ett åk lite senare men skillnaden är då betydligt mindre än om det vore en raceyta på.
 • Stoneground
  Stoneground kallas den yta som är förinsliten på hjulen. När du har en stone ground beter sig hjulet mer som det gör när det är inkört.
 • t

 • Thane Lines
  En förkortning av Urethane som är namnet på det material som är i hjulen. Thane lines är helt enkelt de spår som du eventuellt lämnar kvar på asfalten när du slidear med din bräda.
 • Twin Tip
  Twin tip är när både nose och tail är identiskt utformade, du får samma upplevelse om du åker framåt eller bakåt.
 • w

 • Washer
  På de allra flesta truckar där dina bushings sitter finns också en metallbricka. Den kan vara helt platt eller delvis skålad med ytterkanter. Detta kallas washers. Oftast kan du byta typ själv och fördelen är att du kan få lite olika egenskaper om du har en platt eller skålad washer. De används främst för att ge ett jämnt tryck på dina bushings när du svänger. Skålade washers är den vanligaste typen och är kanske mest allround och anpassat för cruising och andra typer av discipliner. Platta washers är desto vanligare för den som vill ägna sig åt freeride och downhill. Du får då en truck som inte fjädrar tillbaka lika mycket när du svänger och trycker kraftigt. Detta kallas också för rebound. Om du vill testa hur dina truckars egenskaper ändras med en platt eller skålad washer kan (på de flesta typer av truckar) vända på dina washers så att skålen inte längre ligger mot din bushing. På så vis får de mer spelrum och kan pressas hårdare utan att fjädra tillbaka.
 • Wheelbase
  Med hjulbas menas avståndet mellan truckarna på en bräda. Hjulbasen påverkar hur kvickt brädan svänger. En kort hjulbas ger en kortare svängradie och en längre bräda ger en större sådan. Precis som en lång lastbil kräver en längre sträcka för att vända runt jämfört med en mindre bil. Inom skate så är hjulbasen något som kan påverka kvickheten i svängarna och därmed stabiliteten. Har du kortare avstånd mellan truckarna behöver du kanske även fokusera på att hålla balansen i ytterligare en riktning vilket du kanske inte riktigt behöver på en superlång bräda.