60 DAGAR ÖPPET KÖP STÖRST UTBUD INOM LONGBOARD GRATIS STICKERS MED ALLA ORDRAR

Guide Skateboard

GUIDE UNDER UPPBYGGNAD

Just nu utvecklar vi vår Skate Guide. Vi kommer att fylla på den löpande. Ta en titt snart igen för att lära dig något du kanske inte reda visste.

GUIDE SKATEBOARD

Att välja grejor är inte alltid det lättaste. Speciellt inte med tanke på att brädlivet innebär en djungel av prylar och konstiga termer som skulle få din gamla engelskalärare att tappa hakan. Jo vi vet hur det kan se ut utifrån. Det är därför som vi tagit fram denna genialiska guide! Du kan välja att navigera dig fram på lite olika vis beroende på vad du är ute efter.

En skateboard kan tyckas se ganska likvärdig ut från ena modellen till den andra. För ett otränat öga är det mest färger och grafik som skiljer. Men genom denna guide ska vi hjälpa dig att förstå skillnaderna mellan alla lika alternativ. En skateboard kan användas på många olika sätt och kanske är det därför som kreativitet oftast är förknippad med sporten. Man tränar upp sin förmåga att anpassa sig efter sin omgivning och alla möjligheter den ger.

Boardlife skateboard guide

FREESTYLE

Den äldsta disciplinen inom traditionell skateboarding. Grenen utvecklades från de första brädorna som togs fram som ett transportmedel. Professionella tävlingar växte snart fram och legender som Peralta och Mullen tog freestylingen till en helt ny nivå. Särskilt i samband med introduktionen av ollies och andra tricks under 80-talet. Senare förde man också in olika objekt och hinder på tävlingsbanorna.

Vert står för vertical och härstammar från den första åkningen som gjordes i övergivna och uttorkade pooler i Kalifornien på 70-talet. Detta blev startskottet för en helt ny era som lever kvar och som ständigt växer. För dig som provat pool riding så vet du att känslan är oslagbar.  Åkningen innebär att man pumpar fart när man åker runt och målet är att ta sig upp vertikalt ovanför poolkanten. Denna disciplin förekommer även i ramp. Ibland använder man också begreppet “transition skateboarding” eller “tranny skating” när man ska beskriva denna typ av åkning. För den som ska åka i ramp eller pool är det oftast vanligare med bredare bräda och truckar för att ge mer stabilitet. Hjulen ligger oftast på 55mm eller något större.

Street skate innebär att man försöker använda omgivningens utformning för att skapa förutsättningar eller upptäcka nya möjligheter att bemästra. Det är en form av freestyling fast med urban miljö som tema. Denna disciplin har länge varit en utmanande del av skateboardingen och tack vare sin popularitet har många moderna skateparker utformats för att likna street så mycket som möjligt med trappor, rails, banks och andra hinder (eller möjligheter). Street skate inbegriper oftast smalare decks och mindre hjul (55mm eller mindre) för att göra fliptricks enklare och få snabbare acceleration mellan tricken.

Park skateboarding är egentligen en mix av alla discipliner. Eller rättare sagt, den kanske ger förutsättningar att utöva alla discipliner på en och samma plats. Fördelen är att man som mer erfaren åkare kan växla snabbt mellan alla typer av åkning när du åker runt i en bra skatepark. Parker har genom åren utvecklat många typer av sub-stilar genom sina utformningar. Idag finns oftast halfpipes, quarterpipes i kombination med andra typer av vertikala “hinder”.

Decket/Brädan

Även om många deck kan ha likvärdig form kan olika mått och dimensioner ha stor betydelse. Vi lär dig att se skillnaderna och berättar vilken betydelse för din åkning de kan ha.

Truckar

Truckar är det som får din skateboard att svänga. Tack vare att truckens två huvudkomponenter är rörliga i förhållande till varandra svänger din longboard åt samma håll som du lutar dig åt.

Kullager

Kullager finns i många varianter och prisklasser. Vi hjälper dig att reda ut vad ABEC är, hur du ska montera dem bäst och hur du rengör och servar dem för längre hållbarhet.